< VISSZA

Mesefilmek


magyar animációs rövidfilmek, 86 perc, 1954
magyar nyelven

Rendező:

Rendezők: Nagy Lajos, Szilágyi Varga Zoltán, Richly Zsolt, Gyulai Líviusz, Horváth Mária, Macskássy Gyula, Cakó Ferenc

Nagy Lajos, Szilágyi Varga Zoltán: Világlátott egérke - Az egérszerető macskák társaságában c. epizód
magyar animációs mesefilm, 2012

Bár a sorozat címszereplője is úgy emlékszik, hogy a városi macskák csak szobadíszek, kiderül, hogy a zeneszerető, kulturáltságával kérkedő, előkelően raccsoló szobacica – több megtévesztő gesztus után – ugyanúgy csapdát állít, mint fajtársai. Pusztán úri passzióból, mert nincs szüksége élelemre. Ám a kisegér ezt is megússza ép bőrrel, mert életrevaló, és… mert a következő epizódban is várjáka további kalandok.

Richly Zsolt: Egy fazék méz
magyar animációs mesefilm, 2013

A film egy medvéről szól, aki nem szívesen osztja meg tulajdonát. Ám a nagy féltés és buzgalom meglehetősen hiábavaló. Feltehető, hogy a fazékból már rég elfogyott a méz, és a maci nem is olyan irigy, mint gondoltuk...

Gyulai Líviusz: Egy komisz kölyök naplója
magyar animációs mesefilm, 2013

Bandika a születésnapjára naplót kap, ebben örökíti meg családja "mozgalmas" életét. Bandika egy átlagos amerikai család egyáltalán nem átlagos tagja - környezete istencsapásként éli meg a tevékenységét.

Horváth Mária: Négyszögletű kerekerdő
magyar animációs mesefilm, 2011

A Négyszögletű Kerek Erdő lakói, a kedves, egymást elfogadó, torzsalkodó, szeretetteljes baráti társaság: Mikkamakka, Vacskamati, Ló Szerafin, Szörnyeteg Lajos, Aromó, Nagy Zoárd, Bruckner Sigfrid, Egér Elek és Dömdödöm elindulnak fát vágni, hogy hajót vagy repülőt, vagy repülő hajót készítsenek...

Macskássy Gyula: A kiskakas gyémánt félkrajcárja
magyar animációs mesefilm, 1951

Mese a szegény asszony kis kakasáról, aki a szemétdombon kapirgálva talál egy gyémánt félkrajcárt. Arra jár a király és erővel elveszi tőle a krajcárt. A bátor kakaska nem nyugszik, amíg vissza nem szerzi jogos tulajdonosának a talált kincset. Felszáll a vár falára és visszaköveteli gyémánt félkrajcárját...A kiskakas gyémánt félkrajcárja az első színes magyar rajzfilm.

Macskássy Gyula: A két borsökröcske
magyar animációs mesefilm, 1954

A székely népmese immár klasszikussá vált feldolgozása a jószívű Gergőről, aki egy ősz öregembertől egy falat kenyérért cserébe két kicsi ökröcskét kap, akik semmilyen bajban nem hagyják el. A bajokból pedig most kijut Gergőnek, hiszen a gonosz uraság szemet vet az ökreire.

Cakó Ferenc: A róka és a holló
magyar animációs mesefilm, 2003

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató