< VISSZA

15. Román Filmhét: Întregalde

Întregalde
román játékfilm, 104 perc, 2021
román nyelven, magyar és angol felirattal

Időpontok:

Rendező: Radu Muntean

Întregalde (Havasgáld) eldugott, elnéptelenedő kis falu Erdélyben, a Nyugati-Kárpátokban. Egy humanitárius szervezet három munkatársa az utolsó segélycsomagokat szállítja ki a környékre karácsony előtt. A falu felé vezető erdei úton terepjárójuk elakad. A három tősgyökeres városi, aki az imént még egy gyámoltalan – meglehet, beszámíthatatlan – öregemberen próbált segíteni, hirtelen maga is segítségre szorul. Az erdő közepén töltött éjszaka próbára teszi empátiájukat, segítőkészségüket. Radu Muntean újhullámos rendező (Jelszó: A papír kékre vált) új filmjének premierje az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt.

A nagyszerű az az Întregaldéban, hogy a román újhullám lassan húszéves íratlan szabályainak megfelelően nem próbál a szánkba rágni semmit, nem akarja sem megváltani, sem megbüntetni szereplőit, így mindenkinek a saját lelkiismeretére van bízva, hogy mit és mennyit lát bele ebbe a jó szándékkal kikövezett mindennapi poklot taglaló történetbe. Mi a felelősségünk? Segítenünk kell-e valakin, aki nem akarja, hogy segítsenek rajta, vagy el sem tudja dönteni, hogy akarja-e? Nem-e ártalmas a humanizmus, ha ugyanolyan túlzásba vihető idegológiaként tekintünk rá, mint a többire? Létezik-e önzetlenség, vagy az is csak egyfajta önigazolás? A film harsány röhögések közben fel-feldob egy-egy ilyen labdát, és így már érthető, hogy miért válogatták be az idei Cannes-i Fesztivál Rendezők kéthete szekciójába, vagy hogy miért áradozott Mihai Chirilov művészeti igazgató úgy a filmről, mint az idei legjobb román alkotásról.” (Jakab-Benke Nándor, Filmtett)

Tovább a 15. Román Filmhét teljes programjához >>


A filmhét a Budapesti Román Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében, a Román Nemzeti Filmközpont (CNC) és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

A film angol feliratos trailere:

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató