Tolnay Klári Filmklub - Legato

Gaál István művészete és az idős Tolnay Klári varázsa

2014. december 11. 18:00 - 21:00

Helyszín: Fábri terem

Tolnay Klári, kétszeres Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, számos felejthetetlen színházi előadás és film csodálatos alakítását nyújtó mindenki "Klárikája". Az ő emlékére jött létre a Tolnay 100 Emlékév, amelyhez csatlakozva az Uránia Nemzeti Filmszínház minden hónapban műsorra tűz egy-egy filmalkotást. 

Tolnay Klárit változatos szerepekben, kiváló magyar operatőrök lencséjének középpontjában és régi nagy rendezők filmjeiben láthatjuk viszont a vásznon. 

A vetítésekre a jegy egységesen 800 Ft-ba kerül.

A fiatal egyetemista házaspár, András és Mari nyaralásuk során azért ejtik útba Nemesbércet, hogy utánanézzenek az András mártír édesapja emlékére állítandó emléktábla ügyének. Találkoznak a város nyugdíjas tanárával, Galkó Ervinnel, aki elmeséli nekik idősebb Gajzágó hőstettét: az 1944-ben Nemesbércen bujkáló Gajzágó itt szervezte a fasisztákkal szembeni ellenállást és lőtte agyon az állomásfőnököt. A tanár ezt követően a Zorkóczy nővérekhez irányítja a fiatal párt, ahol a múlt fájdalmas sebei kerülnek napvilágra. A három nővérből kettő, Rózsika és a gyermeteg Amálka is szerelmes volt Gajzágóba, Amálka gyermeket is várt a férfitól. Annak idején komor és szigorú nővérük, Franciska intézkedett a gyermek „eltüntetése” és a veszélyes partizán távoltartása ügyében. Andrást és Marit nyomasztja a feltépett és most megismert múlt és minél hamarabb menekülni akarnak a Zorkóczy kúriáról. Mindezek után a fiatal pár saját jövőbeli sorsát, közös életét is érettebben, más megvilágításban látja.

Forrás: ©dr. Góg Laura: Tolnay Klári szerepei színpadon és filmen, 2012, Raszter Kiadó

A vetítést követő beszélgetés témája: Gaál István művészete és az idős Tolnay Klári varázsa. Vendég: Hegedűs D. Géza színművész és Mátis Lilla rendező, moderátor: Pintér Judit filmtörténész.

A Legato című filmet a Tolnay Klári születésének századik évordulójára rendezett Tolnay Klári Emlékév keretén belül vetítjük. A minden hónap utolsó csütörtökjén, beszélgetéssel kísért vetítések a Tolnay Klári Filmklub műsorába illeszkednek.

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják.

Rendező: Gaál István

Főszerepben: Tolnay Klári

Szereplők: Dajka Margit, Orosz Lujza, Kovács Nóra, Hegedűs D. Géza, SzabóSándor, Sallay Kornélia, Gerbár Tibor, Paláncz Ferenc

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató