Tolnay Klári Filmklub - Tiszavirág

A filmrestaurálás titkai

2014. október 30. 18:00 - 21:00

Helyszín: Fábri terem

Tolnay Klári, kétszeres Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, számos felejthetetlen színházi előadás és film csodálatos alakítását nyújtó mindenki "Klárikája". Az ő emlékére jött létre a Tolnay 100 Emlékév, amelyhez csatlakozva az Uránia Nemzeti Filmszínház minden hónapban műsorra tűz egy-egy filmalkotást. 

Tolnay Klárit változatos szerepekben, kiváló magyar operatőrök lencséjének középpontjában és régi nagy rendezők filmjeiben láthatjuk viszont a vásznon.

A vetítésekre a jegy egységesen 800 Ft-ba kerül. 

A féltékeny cigánylegény által megsebesített Rostás Péter vándort a szép halászfeleség, Aracsiné Julis egy kis Tisza menti halászfaluban odaadóan ápolja. Be nem vallott szerény vonzalom támad a vándor és a boldogtalan asszony között. Julis hűtlen férje azonban a szép cigánylányhoz járogat, mígnem egyszer a férfit holtan találják. Péter is gyanúba keveredik, a tettes azonban a féltékeny cigánylegény, akivel Péter megküzd. A leomló csúszós parton a cigánylegény életét veszti, Rostás pedig megsántul. Julis közben a Hortobágyra utazott a bátyjához, de amint tudomására jut, hogy a lábsérülés miatt Péter kénytelen volt felhagyni a vándorélettel és tiszai révész lett, visszatér a férfihoz.

Forrás: ©dr. Góg Laura: Tolnay Klári szerepei színpadon és filmen, 2012, Raszter Kiadó

A vetítést követő beszélgetés témája: A filmrestaurálás titkai. Vendég: Kurutz Márton és Balogh Gyöngyi filmtörténész, moderátor: Buglya Zsófia filmesztéta.

A Tiszavirág című filmet a Tolnay Klári születésének századik évordulójára rendezett Tolnay Klári Emlékév keretén belül vetítjük. A minden hónap utolsó csütörtökjén, beszélgetéssel kísért vetítések a Tolnay Klári Filmklub műsorába illeszkednek.

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják.

Rendező: Géza von Bolváry

Főszerepben: Tolnay Klári

Szereplők: Juhész József, Lehotay Árpád, Ölvedy Zsóka, Greguss Zoltán, Margit Symo

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató