Tolnay Klári Filmklub - Egy asszony elindul

Tolnay Klári Hegyi Barnabás objektívjében - A fény szerepe a filmben

2014. szeptember 25. 18:00 - 21:00

Helyszín: Fábri terem

Tolnay Klári, kétszeres Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, számos felejthetetlen színházi előadás és film csodálatos alakítását nyújtó mindenki "Klárikája". Az ő emlékére jött létre a Tolnay 100 Emlékév, amelyhez csatlakozva az Uránia Nemzeti Filmszínház minden hónapban műsorra tűz egy-egy filmalkotást. 

Tolnay Klárit változatos szerepekben, kiváló magyar operatőrök lencséjének középpontjában és régi nagy rendezők filmjeiben láthatjuk viszont a vásznon. 

A vetítésekre a jegy egységesen 800 Ft-ba kerül. 

1945 ostromot követő nehéz napjaiban Bangáné Ilona, a kétgyermekes anya gyalog visszatér kilőtt és romos budapesti lakásukba, hogy rendet tegyen és újrakezdje életét. Férje és gyermekeinek apja hadifogságban van, akiről munkahelyének személyzetise itthon azt terjeszti, hogy nyilasbérenc volt. Ilonának Kati, egykori cselédjük segít a romeltakarításban és a mindennapi megélhetésben. Az értelmiségi származású asszony kétkezi munkára kényszerül, a Kati által sütött pogácsákat árulja az utcán, és nem fogadja el a könnyebb megoldást: a jómódú Tibor szerelmi ajánlatát. Ilona várja haza férjét és egy gyárban helyezkedik el. Sógornője, Marika viszont nem bírja a nélkülözést, és összeáll Tiborral. Banga mérnök egy nap hazatér a fogságból, tisztázza magát az alaptalan vádak alól, de nehezen illeszkedik be a megváltozott viszonyok közé és elgondolkodik régi barátai ajánlatán, hogy szökjenek együtt nyugatra, kifejlesztett találmányának tervrajzaival együtt. Ilona ezzel nem ért egyet, és mivel képtelen meggyőzni férjét, feladja a titkos találkozó helyét, így akadályozva meg annak távozását. A tervrajzok alapján a találmányt a gyárban Ilona segítségével építik meg, majd Ilona és Kálmán együtt találják meg életcéljukat a munkában.

Forrás: ©dr. Góg Laura: Tolnay Klári szerepei színpadon és filmen, 2012, Raszter Kiadó

A vetítést követő beszélgetés témája: Tolnay Klári Hegyi Barnabás objektívjében - A fény szerepe a filmben, emlékezés Hegyi Barnabás operatőrre. Moderátor: Báron György filmesztéta, beszélgetőtársak: Martin Éva, Hegyi Barnabás özvegye és Tóth János operatőr. Jelenlétével Hegyi Barbara Jászai Mari-díjas színésznő is megtiszteli a vetítést.

Az Egy asszony elindul című filmet a Tolnay Klári születésének századik évordulójára rendezett Tolnay Klári Emlékév keretén belül vetítjük. A minden hónap utolsó csütörtökjén, beszélgetéssel kísért vetítések a Tolnay Klári Filmklub műsorába illeszkednek. 

 

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják. 

Rendező: Jenei Imre

Főszereplő: Tolnay Klári

Szereplők: Ladányi Ferenc, Darvas Iván, Uray Tivadar, Gobbi Hilda, Bánki Zsuzsa, Horváth Ferenc, Horváth Teri, Kemény László, Básti Lajos, Szakáts Miklós, Pécsi Sándor, Simon Marcsa, Zách János

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató