< VISSZA

Radics Béla, a megátkozott gitáros - premier előtti közönségtalálkozós vetítés


magyar zenés film, 100 perc, 2023
magyar nyelven

Időpontok:

Rendező: Klacsán Gábor

Szereplők: Rák Zoltán (mint Radics Béla), Király Attila, Trill Zsolt, Stépán-Kovács András, Zsurzs Kati, Dunai Csenge, Forgács Péter, Bede-Fazekas Szabolcs, Szabó Sipos Barnabás, Csernus Imre, Lakat T. Károly

A közönségtalálkozón vendégünk Klacsán Gábor, a film rendezője, Rák Zoltán a film főszereplője és Alapi István gitáros, aki rövid bemutatót tart Radics eredeti gitárján játszva a kor gitárjátékából, hangzásvilágából.

A dokumentum elemekkel átszőtt, zenés, életrajzi film hőse, a gitárkirály Radics Béla – a „magyar Jimi Hendrix” -  kultikus figurája volt a 60-as 70-es évek magyar rockzenei világának. A fiatalok istenként tisztelték, rajongtak érte, „Bélát a pártba” skandálták a koncerteken, „Béla a Király” festették a falakra. A hatalom félt tőle, tiltva tűrte. Lemezalbumot soha nem jelentethetett meg, elnyomták. Rövid élete önpusztító végzetes utat karcolt, hasonlóan a korszak sok művészéhez. Az idén negyven éve, 36 évesen vitte el az alkohol. Emléke azonban nem múlt el, legendák övezik, gitár technikáját ma is tanítják, volt lakása mellett Újpesten köztéri szobrot állítottak.

A Radics Béla, a megátkozott gitáros című film nemcsak a halhatatlan virtuóz emlékét őrzi. A hazai rock aranykorát idézi vissza a ma oly divatos életrajzi filmek eszközeivel. Hasonló volt az alkotók szándéka, mint nemrégiben a Freddie Mercury-film esetében. Újrajátszott Radics-koncertek, erre az alkalomra alakult revival-zenekarokkal, Radics alkatára egyező színész szerepeltetése, digitalizált és eddig nem látott archív anyagok bemutatása mellett bejárni egy életút állomásait és több nagy zenei korszakot (beat és rock). Akinek ez kevés, ott vannak még a rocklegendák, rövid, pörgős visszaemlékezései is. Nagy Feró, Révész Sándor, Horváth Attila, Hrutka Róbert és más kortársak mondanak rövid, fontos mondatokat. Az alkotók alapvető törekvése volt, hogy a korabeli rockzenei stílus hitelesen, de a mai hangzásnak, fülnek megfelelően szólaljon meg. Erre is megtalálták a tutit: Alapi István (Edda) mesteri gitárjátéka páratlan élménye lesz a film nézőinek. A film közel húsz magyar és nemzetközi slágert tartalmaz, ami egyedülálló a magyar filmek történetében. A rendező úgy mosta össze a játékfilmes történetvezetést a dokumentarista elemekkel, hogy a film fordulatos, zenékkel átszőtt világában az egykori kortársakat is szereplőkként jelenítették meg, sok-sok ismert magyar rockzenész mellett.

Tovább a MagyaROCK filmen sorozat teljes programjához! >>

Forgalmazó: MigaFilm Kft.

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató