Zsigmond Vilmos sorozat

Premier előtti vetítés és filmválogatás október 27-től

2016. október 27. - 2016. október 29.

Helyszín: Díszterem

A Jameson CineFest programjában debütált és november 3-án kerül a mozikba Pierre Filmon rendhagyó dokumentumfilmje, a Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal, amelyből megismerhetjük a magyar operatőri iskola kiemelkedő alkotóját. A film premier előtti vetítésére október 27-én 18:00-tól az  Urániában kerül sor, és október 29-ig Zsigmond Vilmos három emlékezetes filmje is műsorra kerül, eredeti nyelven, magyar felirattal.

Zsigmond Vilmos Illés György tanítványaként végzett a Színház és Filmművészeti Egyetemen, 1956-ban hagyta el Magyarországot. Hollywoodban lett világhírű, olyan nagynevű rendezőkkel dolgozott együtt pályája során, mint John Boorman, Steven Spielberg, Martin Scorsese és Brian De Palma. 1978-ban a Harmadik típusú találkozásokért kapta meg a legjobb operatőrnek járó Oscar-díjat. Még három alkalommal jelölték az elismerésre, többek között egyik legismertebb filmjéért, A szarvasvadász című vietnami háborús drámáért, melyet október 28-án láthat közönségünk.

A három alkalmas retrospektív sorozat karszalaggal látogatható. A belépésre jogosító karszalagot, mellyel mindhárom film megtekinthető, október 26-tól válthatják ki az Uránia jegypénztáraiban. (A helyszínen váltott jegy, illetve az online megvásárolt elektronikus tikett felmutatásával).
A belépő ára 3000 Ft.
A sértetlen karszalagot felmutatók kedvezményesen válthatnak jegyet Pierre Filmon Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal című dokumentumfilmjének premier előtti vetítésére az Urániában.

A Zsigmond Vilmos sorozat programja:2016. október 27.Sugarlandi hajtóvadászat
20:00
Sugarlandi hajtóvadászat (12) amerikai filmdráma, 1974, 110 perc
Rendezte: Steven Spielberg

1969, Texas állam. Lou Jean meglátogatja a férjét a börtönben. Az asszony ráveszi Clovist a szökésre, hogy segítsen visszaszerezni a kisfiukat, akit a gyámhatóság nevelőszülőknél helyezett el. Alig kelnek útra, máris összetűzésbe keverednek a hatósággal: az őket igazoltatni akaró járőrt az autójával együtt elrabolják. Kezdetét veszi az üldözés Texas állam végtelen autópályáin, amelybe egyre több járőrkocsi kapcsolódik be. A média is felfigyel a hajtóvadászatra, Lou Jean és Clovis népszerű hősökké válnak. Sorsukat azonban nem kerülhetik el. Megtörtént eset alapján.2016. október 28.A szarvasvadász
20:00
A szarvasvadász (16) amerikai háborús filmdráma, 1978, 183 perc
Rendezte: Michael Cimino

Egy pennsylvaniai kisváros ukrán-orosz negyedében az acélüzem egyik kohásza, Steven éppen az esküvőjét tartja, mielőtt két barátjával elindul Vietnámba. A három barát vidáman beszél arról, hogy remélik, az első vonalba kerülnek, mert így legalább lesz alkalmuk kiélvezni a bulit. Aztán betoppan egy háborús veterán, aki a kérdéseikre csak káromkodással felel. Nem tudják mire vélni a dolgot, de már nincs sok hátra, hogy ők is szembesüljenek azzal a világgal, mely félőrültté tette a katonát.2016. október 29.A folyó
20:45
A folyó (12)
amerikai filmdráma, 1984, 122 perc
Rendezte: Mark Rydell

Tom és Mae Garvey elkeseredett küzdelmet folytat a villamosművek ellen, akik terjeszkedésük során végveszélybe sodorták gazdaságukat. A társaság éppen Mae egykori hoppon maradt udvarlóját, John Wade-et bízza meg azzal, hogy a közeli folyó vizével árassza el a Garvey-birtokot. Nem csoda, ha elszabadulnak az indulatok és az új krízishelyzetben felszakadnak a régi sebek is.

 

 

Rendező: Steven Spielberg | Michael Cimino | Mark Rydell

Operatőr: Zsigmond Vilmos

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató