Szent - Díszbemutató

2024. június 25. 19:00 - 21:30

Helyszín: Díszterem

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba Sebastian Buttny lengyel-magyar koprodukcióban készült, valós események által inspirált filmje, a SZENT. A thrillerekre emlékeztetően feszült retro krimi rendkívül pontosan idézi meg a 80-as évek Lengyelországát, annak díszleteit, karaktereit és korhangulatát is. 

A film premier előtti nyilvános díszbemutatója június 25-én 19:00 órától lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A vetítésen vendégünk lesz Sebastian Buttny rendező és további alkotók is.

Bővebben a filmről

1986. A kommunista Lengyelország. Ismeretlenek betörnek a gnieznói székesegyházba és ellopják a lengyel kereszténység alapítója, Szent Adalbert hamvainak életnagyságú, ezüst ereklyetartó szobrát. Az ügy felgöngyölítésével a nem túl tapasztalt Andrzej Baran nyomozót bízzák meg, akinek felesége nemzetközi hírű művészettörténész. A fiatal nyomozó tisztában van vele, hogy két évvel a nagy felháborodást kiváltó politikai gyilkosság, a kommunistaellenes Jerzy Popiełuszko atya meggyilkolása után feszült a közhangulat az újabb egyházellenes bűncselekmény miatt. A nagy ambícióval megkezdett nyomozás során Andrzejben kétség ébred: lehetséges, hogy a szobor ellopása egy belügyes játszma?

A filmet valós események inspirálták. A thrillerekre emlékeztetően feszült retro krimi rendkívül pontosan idézi meg a 80-as évek Lengyelországát, annak díszleteit, karaktereit és korhangulatát is. Történetének finom misztikus töltetet ad a vallási tartalom.

Sebastian Buttny rendezőként és íróként is több sikeres filmet és sorozatot jegyez. A szent főbb szerepeiben Mateusz Kościukiewicz, Lena Góra, Dobromir Dymecki és Leszek Lichota tűnik fel. Az alkotás magyar közreműködéssel készült. Zeneszerzője Pejtsik Péter (After Crying) volt.

Rendező: Sebastian Buttny

Szereplők: Mateusz Kosciukiewicz, Lena Góra, Michal Wlodarczyk, Dobromir Dymecki, Leszek Lichota

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató