FILM/ZENE: Johanna

2024. április 19. 20:00 - 21:30

Helyszín: Uránia - Csortos terem

A drogfüggő Johannát egy baleset után visszahozzák a klinikai halálból. Ő nem emlékszik semmire. Mivel nincs hova mennie, orvosa a kórházban tartja nővérnek, mert megtetszett neki a lány. Johanna azonban szerelmét a betegeknek kínálja gyógyírként: visszaadja az életbe vetett hitüket, csodálatos gyógyulásukért imádják Johannát. Szokatlan gyógymódjával, a kórházi rend megszegésével azonban kivívja a hivatásos gyógyítók haragját...
 
Mundruczó Kornél 2005-ben Cannes-ban bemutatott rendezése a Szent Johanna-legenda modern, zenés feldolgozása, amely a kevés magyar operafilm (pl. Orfeusz és Eurydiké, Bánk bán) között is különleges helyet foglal el, hiszen az első közülük, amely kortárs zenére épül, s amelyben a zene eleve a mozivászon, tehát nem a színpad számára készült. A komponista a 2021-ben hosszú betegség után elhunyt zeneszerző, Tallér Zsófia, aki sokoldalú tehetségével Mundruczó több filmjében és színházi munkájában is közreműködött – többek között ő írta a Johanna előtanulmányának is tekinthető A 78-as Szent Johannája zenéjét.
 
A Johanna kapcsán, amely a 2006-os Magyar Filmszemlén többek között a legjobb filmzene és a legjobb női alakítás (Tóth Orsi) díját is bezsebelte, Tallér a Filmkultúrának (Horeczky Krisztinának) mesélt, beavatva az olvasókat az alkotás folyamatának részleteibe. Ebből idézünk: A klasszikus opera színpadi műfaj, színpadi dramaturgiával, színpadi időkkel, határozott zenei kiindulópontból. Az opera, cinikusan fogalmazva, az irracionalitás csúcsa. Nem elég, hogy egy szemmel jól lehatárolt közeget fogadok el játéktérnek, és onnantól fogva tudom, hogy ez díszlet, a színpadon levő emberek ráadásul olyan színészek, akik – horribile dictu - dalra fakadnak. A szöveget sem kell értenem minden esetben, mert hogy a zeneszerző nagyon sokszor szándékosan – nem elhibázottan – írja „túl” a zenei szövetet. Ugyanis a komponista a zenét – amelynek lényegi, nem kísérő szerepe van - abszolút egyenrangúnak tartja és kezeli a szöveggel. Van úgy, hogy abban mondja el a jelenet valódi tartalmát. Ezzel szemben a film, tudjuk, rettentően realisztikus élményt ad. Ez az egyik legfontosabb varázsa: valóságnak fogadjuk el azt, amit ott látunk, akármennyire is fikció legyen az.”

A filmbeli szereplők énekhangját a hazai operaélet színe-java – Wierdl Eszter, Kóbor Tamás, Cserna Ildikó, Meláth Andrea, Mester Viktória, Gulyás Dénes, Kováts Kolos, Gábor Géza – adja. Közreműködik a Rádió Gyermekkórusa.
 

A filmet a gyártó Proton Cinema szíves hozzájárulásával vetítjük.

A vetítésre az Uránia FILM/ZENE sorozatának részeként kerül sor.

A teljes program elérhető itt.
A programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.


Rendező: Mundruczó Kornél

Zene: Tallér Zsófia
Forgatókönyvíró: Mundruczó Kornél, Bíró Yvett, Petrányi Viktória
Operatőr: Erdély Mátyás, Nagy András

Szereplők: Tóth Orsi, Gulyás Dénes, Trill Zsolt, Gantner István, Cserna Ildikó

»Ápr. 29. – Hétfő«

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Met 2024-25

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató