FILM/ZENE: A tolonc

2024. február 27. 18:00 - 19:30

Helyszín: Díszterem

A vetítés  vendége Pacsay Attila, a restaurált némafilm zeneszerzője

Igazi filmtörténeti kuriózum ez a 110 éve készült alkotás, amely az egyik legkorábbi hiánytalanul fennmaradt egész estés filmemlékünk. A sokáig elveszettnek hitt mű, amely Kertész Mihály egyik első rendezése, 2006-ban a New York-i Magyar Ház pincéjéből került elő, és hosszas restaurálási folyamat nyomán, a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívumnak, illetve nemzetközi összefogásnak köszönhetően kerülhetett újra mozivászonra. Pacsay Attila komponált hozzá zenét, amelyet az ünnepélyes centenáriumi filmbemutatón – 2014. október 13-án a Művészetek Palotájában – az 52 tagú Pannonia Symphony Orchestra adott elő élőben. A mostani, immár 110. jubileumi vetítésen is ez a zene szólal meg felvételről.

A népszínműadaptáció egy ártatlanul lopással vádolt, kitoloncolt és bánatában öngyilkosságra készülő cselédlány történetét beszéli el. Kertész Mihály filmszerű, látványos melodrámát rendezett, amelyben Berky Lili mellett olyan korabeli sztárok tündökölnek, mint a később Hollywoodba emigrált Várkonyi Mihály (Victor Varconi) és magyar színjátszás nagyasszonya, Jászai Mari, akinek ez az egyetlen fennmaradt filmje. A korban rendkívül látványos felvételeket Erdély festői tájain forgatták.

Pacsay Attila zeneszerző Petrovics Emil tanítványaként végzett a Zeneakadémia. Számos film, televíziós és színházi produkció zenéje fűződik a nevéhez, nemzetközi hírnevet a Maestro című, Oscar-jelölt animációs rövidfilm – M. Tóth Géza rendezése – hozott számára. Olyan rendezők alkotótársa, mint Gárdos Péter (Hajnali láz), Szabó István (Zárójelentés), Bergendy Péter (Post Mortem) és Koltai Lajos (Semmelweis). Leginkább akusztikus hangszerekkel dolgozik, a kortárs zenéből, modern dzsesszből ismert kisebb kamarazenei formációktól a szimfonikus zenekarig sokféle összeállítású együttesre komponál.

Ugyanezen az estén, A toloncot követően a Csortos teremben látható a Semmelweis című Koltai Lajos film is, amelynek nagy ívű, epikus zenéjét szintén Pacsay Attila szerezte.

A vetítés együttműködő partnere a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum.

A vetítésre az Uránia FILM/ZENE sorozatának részeként kerül sor. A teljes program elérhető itt.
A programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

A filmről, annak alkotóiról és a restaurálás folyamatáról további érdekességeket tudhatunk meg a Fimintézet – Filmarchívum oldalain:
https://nfi.hu/alapfilmek-1/alapfilmek-filmek/jatekfilm/a-tolonc-1.html
https://nfi.hu/filmarchivum/hirek-1/a-film-hoskoranak-talalkozasa-a-csucstechnologiaval.html

Rendező: Kertész Mihály

Író: Tóth Ede
Forgatókönyv: Janovics Jenő
Operatőr: Fekete László
Zene: Pacsay Attila
Szereplők: Berky Lili, Várkonyi Mihály, Jászai Mari, Szakács Andor, Nagy Gyula, Simon Mariska, Szentgyörgyi István, Ihász Aladár, Berky Kató


A filmzene azt mondja el, amiről a szereplők nem beszélnek - interjú Pacsay Attilával a Kultúra.hu-n.
Tovább a cikkre>>>

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Met 2024-25

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató