Elveszett Leonardo - Premier előtti vetítés

Leonardo da Vinci elveszettnek hitt képének története.

2023. június 18. 18:00 - 19:45

Helyszín: Díszterem

Robb Report izgalmas dokumentumfilmje Leonardo da Vinci örökre elveszettnek hitt Salvator Mundi című táblaképének hányattatásairól szól.

Hogy miért ekkora ennek a festménynek a jelentősége? Ez nemcsak egy király rendelte arckép Jézus Krisztusról! Ezen a táblaképen tükröződik az is, hogyan gondolkodott Leonardo a festészeti technikákról, az időről, az öröklétről, a világegyetemről.

1500 körül, amikor a táblakép keletkezett, Leonardo csaknem 50 éves volt.
Sok képbe kezdett bele, és majdnem ugyanannyit hagyott félbe. De ezt befejezte.

A kép sorsa száz évig tisztázatlan, mígnem I. Károly angol uralkodó gyűjteményében bukkan fel, aki eladósodva hal meg, ezért a Korona úgy dönt, műgyűjteménye nagy részét áruba bocsátja. 1763-ban, mikor a Buckingham-palotát a Korona számára megvásárolják, a berendezési tárgyakat elárverezik. Egészen a XIX. század végéig nem tudunk a képről. Majd egy neves angol műgyűjtő, Francis Cook tulajdonába kerül. De ekkor már Leonardo-másolatként, illetve Leonardo stílusában készült munkaként jegyzik. Milyen vastagok lehettek rajta a felülfestés rétegei! Egészen 1958-ig a Cook gyűjtemény középszerű darabja, amikor a londoni Sotheby’s aukciósházban 45 fontért cserél gazdát. Úgy tudjuk, amerikai vevőre akadt. 2005-ig amerikai gyűjtők tulajdonában is marad, amikor ismét elárverezik, hasonlóan alacsony összegért, mert egy louisianai másolatnak vélik.

2017 novemberében a Christie’s rekord összegért, 450 312 500 dollárért adja el egy szaudi hercegnek Leonardo da Vinci Salvator Mundiját. Jelenleg az Abu Dhabi-i Louvre-ban van hosszú távú letétként.

Rendező: Andreas Koefoed

Szereplők: Mark Monroe, Duska Zagorac

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató