BALÁZS BÉLA-DÍJASOK AZ URÁNIÁBAN 2020 - KERESZTESEK EGYKOR ÉS MA

Vetítés és beszélgetés Varsányi Ferenccel márc. 9-én

2021. március 9. 19:00 - 21:30

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház Online

A március 9-i este vendége Varsányi Ferenc, aki több mint negyven éve rendez filmeket és ír forgatókönyveket, animációs és élőcselekményes műfajban egyaránt. Készített összesen öt egész estés játékfilmet, közel százötven TV sorozat epizódot, reklámfilmeket, videó klipet, dokumentum és ismeretterjesztő filmeket, valamint írt több mint száz forgatókönyvet. Dolgozott az összes nagy magyarországi animációs stúdióban, a Magyar Televíziónál, egy ausztrál, két amerikai, egy dél koreai, egy tajvani, egy indiai és egy arab stúdióban. Az egyetlen magyar EMMY díjas rendező. Jelenleg Rejtő Jenő:  Piszkos Fred a kapitány című regényének animációs filmes fejlesztésén dolgozik Tanít a MOME animációs szakán, köztestületi tagja a Magyar Művészeti Akadémiának. Munkái közül első alkotását, a Mézes-táncos című mézeskalács-animációt, valamint a Keresztesesek egykor és ma című, 2019- es-as ismeretterjesztő filmt vetítjük.

JEGYVÁSÁRLÁS
Jegyár: 0 Ft


Mézes-táncos mézeskalácsfilm
Honeymation
5 perc / animációs film / 1975 / HD
Mézeskalács figurákkal népdalokra előadott szerelmi história. A film különlegessége, hogy a főszereplők marcipánból készültek, illetve a mozdulatfázisokat előre kisütötték mézeskalácstésztából. A film alatt hallható népdalok a Sebő Együttes előadásában csendülnek fel, a dalokat a fiatal Sebestyén Márta énekelte, akinek ez volt az első filmes közreműködése. A „Mézes-táncos” a később pixillációs, azaz emberi szereplők kockánkénti mozgatásából álló filmjeivel (pl. „Suli-buli”, 1982) ismertté vált Varsányi Ferenc első önálló rendezése.

Keresztesek egykor és ma (12)
52 perc / ismeretterjesztő film / 2018
Az iszlám mindig harcban állt a kereszténységgel, annak ellenére, hogy a "könyv népeinek" sorába tartozónak tekintették a keresztényeket és a zsidókat, így a hódítások során - ha vállalták, hogy adót fizetnek - nem bántak ellenségként velük. A film ezeket a küzdelmeket veszi sorra: harcot az Ibériai-félszigetért, Jeruzsálem visszafoglalásáért, a törökök kiverését a Magyar Királyság területéről, majd később Dél-Európából is, egészen a XXI. századi újabb iszlám hódításig, az illegális migrációban megbúvó fundamentalista terrorizmusig.

Forgatókönyvíró: Varsányi Ferenc
Operatőr: Bárány Gábor, Kulcsár Arthur, Szabó Sándor, Velez Gyula
Rendezte: Varsányi Ferenc

Tovább a sorozat teljes programjához és a jegyvásárlási segédlethez>>

 

 

A program támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap.

 

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató