Európai Moziéjszaka 2019 - Női séfek nyomában

December 6-án a gasztronómiáé lesz a főszerep

6 december 2019 19:30 - 22:00

Location: Uránia Nemzeti Filmszínház, díszterem

December első hetében 54 európai városban rendezik meg az Európai Moziéjszakát. Az európai filmkultúra sokszínűségét ünneplő  esemény budapesti helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol december 6-án a gasztronómiáé lesz a főszerep. A Női séfek nyomában című francia gasztrofilm vetítését követő beszélgetés vendégei Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf, valamint Mautner Zsófi és Jókuti András gasztrobloggerek.

Köszönjük a nagy érdeklődést, a játék a páros belépőkért december 3-án lezárult, a szerencsés nyerteseket emailben értesítjük

A további regisztrációkat már csak várólistára tudjuk befogadni, amennyiben esetleg a nyertesek közül többen nem tudnak eljönni, a felszabaduló helyekről a vetítés előtt 1 nappal e-mailben értesítjük a várólistára regisztrálókat. Tovább a várólista regisztrációhoz

Az Európai Moziéjszaka hagyománya 2018-ban indult a Kreatív Európa MEDIA kezdeményezésére és az Europa Cinemas társszervezésében azzal a céllal, hogy a rendkívül sokszínű és gazdag európai filmkultúra nagy, közös ünnepe legyen. A filmszerető közönség díjmentes, közönségtalálkozókkal kísért vetítéseken találkozhat a MEDIA alprogram keretében támogatott európai filmekkel és az általuk képviselt európai értékekkel. Az Uránia-beli vetítés és beszélgetés egy különleges témát ölel fel: a nők helyzetét a kortárs gasztronómia világában.

A konyha a hétköznapokban többnyire a nők birodalma, a konyhaművészet legbefolyásosabb sztárjai mégis férfiak. A Női séfek nyomában című film annak ered a nyomába, hogy miért van ez így, és hogyan látják ezt a kétarcúságot a szakma szereplői. Vérane Frédiani rendezőnő téma iránti érdeklődését a TIME magazin egyik 2013-as, nagy port kavart címlapsztorija keltette fel, amely „Étkek istenei” címen gyűjtötte össze a világ leghíresebb séfjeit, akik között sajnálatosan egyetlen nő sem kapott helyet. Frédiani nyakába vette a világot, és Franciaországtól Peruig, illetve az Egyesült Államoktól Kínáig felkereste a fine dining és a gasztrozsurnalizmus számos képviselőjét. Szóra bírta többek között Anne-Sophie PicDominique Crenn, Barbara Lync és Alice Waters séfeket, akik nemcsak a hivatásukkal kapcsolatos sztereotípiákról és konyhafőnöki karrierjükről meséltek neki nagy örömmel, hanem arról is, miről szól számukra a konyhaművészet és a Michelin-csillag, és vajon jobbá tehető-e a világ a gasztronómia által.

A szemléletformáló filmről, amely Magyarországon először az Urániában kerül mozivászonra, a vetítés után a hazai gasztrovilág nagyágyúi, Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf, valamint a "Chili és Vaníliát" jegyző Mautner Zsófi és Jókuti "Világevő" András gasztrobloggerek beszélgetnek.


Az Európai Moziéjszaka az Európai Bizottság Kreatív Európa MEDIA alprogramja támogatásával valósul meg, társszervező a Kreatív Európa MEDIA és az Europa Cinemas. Az Uránia-beli esemény együttműködő partnere a Budapesti Francia Intézet.

A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük.

 

A szervezőkről:

Kreatív Európa MEDIA az Európai Bizottság egyik programja, amelynek célja az európai audiovizuális ipar támogatása. Finanszírozást nyújt az európai filmek, sorozatok, dokumentumfilmek és videojátékok fejlesztéséhez, népszerűsítéséhez és terjesztéséhez Európán belül és kívül. Támogatja továbbá a producerek, a filmforgalmazók, a rendezők és a forgatókönyvírók képzését, hogy segítse őket az új technológiákhoz való alkalmazkodásban. A MEDIA évente mintegy 2 000 európai projektet támogat.

Az Europa Cinemas az első olyan mozihálózat, amely az európai filmekre összpontosít. A Kreatív Európa MEDIA program támogatásával 25 év alatt 44 országban több mint 1 100 mozit (közel 3 000 vetítőterem) egyesítő hálózattá vált. Fő célja, hogy operatív és pénzügyi támogatást nyújtson azoknak a moziknak, amelyek vállalják, hogy jelentős részben vetítenek nem nemzeti európai filmeket, és a fiatal közönségnek szóló programokat valósítanak meg.

 

»Jun. 1. – Thursday«Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2022-23 borító

kávézó_angol 290x

Uránia Aranykönyv

Events
Nem, nem, soha I-II.
2023.06.03 10:00 - 14:00
TicketsCall Us
Nem, nem, soha III-IV.
2023.06.04 10:00 - 14:30
TicketsCall Us
Italian journey: Nostalgia
2023.06.05 18:30 - 21:00
Brazil Five Times: Cinema Novo
2023.06.06 19:30 - 21:00

2023.06.09 20:00 - 21:45
Caravaggio
2023.06.16 20:00 - 22:00
Call Us +36 1 486-3400 Homepage Back to the Top

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a honlapon (az URÁNIA KÁVÉZÓ menüpont alatt) feltüntetett időpontokban tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

getting here
ticket info
contact us
company details
press
privacy policy